Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1269 beoordelingen

Ontslagvergoeding wettelijk vastleggen

Ontslagvergoedingen van werknemers verschillen vaak van hoogte. Arbeidsadvocaat Pascal Kruit stelt in zijn proefschrift voor om de hoogte van de ontslagvergoeding te verankeren in de wet. Zo ontstaat er meer eenheid in de berekening en de hoogte van de ontslagvergoedingen.

Berekeningswijze ontslagvergoeding
De kantonrechter kan beslissen over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. En kan vervolgens  de hoogte van de ontslagvergoeding bepalen. De diverse ontslagvergoedingen lopen qua hoogte behoorlijk uiteen. Volgens Kruit is de berekeningswijze van een ontslagvergoeding gebaseerd op een interne richtlijn, de kantonrechtersformule.  Om meer eenheid in de hoogte van de ontslagvergoedingen te verschaffen wil Kruit de berekeningswijze van de ontslagvergoeding wettelijk vastleggen.  

Kantonrechtersformule niet altijd toegepast
Daarnaast blijkt volgens Kruit dat in 30 tot 40 procent van de ontslagvergoedingen de kantonrechtersformule niet wordt toegepast. In deze gevallen wordt de vergoeding bepaald door de omstandigheden, waardoor de ontslagvergoeding subjectief en oncontroleerbaar is.

Pascal Kruit promoveerde in maart 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.  Kruit is werkzaam als arbeidsadvocaat.  Wilt u meer weten over de kantonrechtersformule, bestel boek gouden handdruk 2012.