Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1254 beoordelingen

Voorbeeld vaststellingsovereenkomst is start voor verdere onderhandelingen


Als ontslag onontkoombaar is, start de fase onder welke voorwaarden het ontslag plaatsvindt. Feitelijk start dan het proces van onderhandelen over voorwaarden en condities. Onderschat dit niet. Onderhandelen is een vak apart.

Vaak doet de werkgever een eerste aanzet voor de ontbindingsafspraken en legt dit vast in een voorbeeld vaststellingovereenkomst. Dit document is de basis voor de onderhandelingen. Compromissen moeten voor beide partijen aanvaardbaar zijn. U kunt zelf onderhandelen of een jurist inschakelen. Een gespecialiseerd ontslag jurist of advocaat kan de onderhandelingen voor u uitvoeren. Direct juridisch advies.

De ideale onderhandelaar zorgt dat de ander niet de baas speelt, onderzoekt ideeën van de ander en komt zelf met ideeën. Hieronder vindt u een aantal tips voor de onderhandelingen.

Bereid u voor

Een goede voorbereiding is van groot belang wanneer u de onderhandelingen ingaat. Leef u in in uw werkgever. Vraag u verder af wat u wilt bereiken en welke punten u zeker vermeld wilt zien in de vaststellingsovereenkomst. Voordat de onderhandelingen beginnen moet u uw doelstellingen formuleren en een ondergrens voor bepaalde onderwerpen bepalen. Bijvoorbeeld de minimale ontslagvergoeding die u eist. Ook is het verstandig een paar alternatieven voorhanden te hebben voor als de onderhandelingen stroef verlopen. Wees ook voorbereid op onverwachte zaken.

Bedenk goede argumenten

Bedenk van te voren goede argumenten voor uw punten. Bijvoorbeeld dat u altijd goede beoordelingen over uw functioneren heeft ontvangen. Deze argumenten kunnen er voor zorgen dat uw werkgever van uw voorstellen wordt overtuigd. Gooi ook niet meteen alle argumenten in één keer in de strijd, maar houd er een paar achter de hand. Zo verschiet u niet meteen al uw kruit.

Ga niet in op het eerste openingsvoorstel van de werkgever

De werkgever zal met een openingsvoorstel komen. Ga daar niet direct mee akkoord. Meestal is er nog flink wat ruimte voor onderhandelingen die u op een gunstige manier kunt benutten. Bestudeer het voorstel nauwkeurig en kom met een tegenvoorstel.

Spreek goed en luister goed

Probeer -ondanks de emotie- duidelijk te spreken en helder te formuleren. Dit maakt de communicatie helder voor alle partijen en zorgt er voor dat onduidelijkheden worden gereduceerd. Spreek niet te bevooroordeeld of te verwaand, hierdoor drijven de partijen alleen maar verder uit elkaar. Luister goed naar de andere partij. Communiceer met het doel een oplossing te vinden. Het resultaat is een vaststellingsovereenkomst die voor werknemer en werkgever haalbaar en acceptabel is.

Wees vasthoudend

Bij het onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst kunt u zich heel koppig of juist heel toegevend opstellen. In beide situaties zal er geen win win situatie ontstaan. Het is belangrijk daar een tussenweg in te vinden. Wees vasthoudend. Doe pas water bij de wijn wanneer de andere partij daar ook toe bereid is. Beide partijen zullen moeten geven en nemen.

Zwart op wit

Mooi als u tijdens de onderhandelingen een aantal punten voor elkaar krijgt, maar zorg er wel voor dat dit zwart op wit komt te staan. De definitieve vaststellingsovereenkomst moet een weergave zijn van de mondelinge en schriftelijke afspraken.

Ga niet in op intimidatie

Het is vervelend als u geïntimideerd wordt door uw werkgever bij het vaststellen van de punten in de vaststellingsovereenkomst. Toch komt dit weleens voor. Een goede manier om te reageren op intimidatie is om even een pauze te nemen. Blijf trouw aan uw eigen standpunten en doe niets wat u niet wilt.

Laat arbeidsjurist onderhandelen over uw ontslag

Wilt u een jurist onderhandelingen over uw ontslag laten voeren? Lees over onze werkwijze en tarieven arbeidsjurist.