Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1278 beoordelingen

Voorbeeld kantonrechtersformule

Bruto maandsalaris € 1.491.
Dienstverband 14 jaar

Werknemer onderhandelt met werkgever over een ontslagvergoeding gebaseerd op kantonrechtersformule. De kantonrechtersformule bestaat uit AxBxC.

A-factor: A is het aantal gewogen dienstjaren. Bij A wordt een gewicht toegekend aan het aantal dienstjaren. Elk dienstjaar van een werknemer jonger dan 35 jaar telt een half keer mee. Jaren gewerkt tussen de 35 en 45 jaar oud tellen één keer mee. Jaren tussen de 45 en 55 jaar oud tellen anderhalf keer mee. Dienstjaren na 55 jaar tellen twee keer mee.

B-factor: B is de beloning per maand. Bij de berekening van het maandsalaris wordt de vaste beloning als uitgangspunt genomen: het vaste bruto maandsalaris, de 13e maand, structureel overwerk, vakantiegeld, structurele winstdeling en vaste ploegen toeslag. Hoe hoger het maandsalaris, hoe hoger de kantonrechtersformule.

C-factor: C is de Correctiefactor. De Correctiefactor is de variabele factor waarmee die leidt tot een hogere of lagere uitkomst. In dit voorbeeld is C = 1.

Bij een leeftijd van 41 jaar en een dienstverband van 14 jaar is de ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule € 14.910

 

Leeftijd   Jaren gewerkt Aantal gewogen dienstjaren
Tussen 25-35 jaar  8 4
Tussen 35-45 jaar   6 6
TOTAAL 14 10

 

Ontslagvergoeding berekenen