Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1331 beoordelingen

Alan Greenspan: minder werkloosheid door soepeler ontslagrecht

Voor de werkgelegenheid is het beter om soepelere regels te hanteren over het ontslagrecht. Dat stelde de voormalige centralebankpresident Alan Greenspan zaterdag (29-09-2007) tijdens een bijeenkomst in het Amsterdamse Concertgebouw. 

Greenspan reageerde op het debat in de Tweede Kamer over het ontslagrecht. De PvdA dreigt met een kabinetscrisis over de plannen van CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) om ontslag te vereenvoudigen.

Door ontslagvergoedingen wettelijk vast te leggen wil de minister regelen dat werkgevers voortaan personeel zonder toets vooraf door de rechter kunnen ontslaan. Maar volgens de PvdA tast dit de rechtsbescherming van werknemers te veel aan.

"Je kunt van te voren niet weten of het een goede beslissing is om als werkgever iemand aan te nemen. Stel je voor dat je fout zit, dan kun je die fout niet goed maken", zei Greenspan over ontslagbescherming. Hij stelde dat het werkloosheidscijfer in de VS zo laag ligt, omdat het gemakkelijk is voor werkgevers om werknemers te ontslaan. "En in de VS is het ook makkelijk om een baan te vinden."