Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1331 beoordelingen

Werkgevers willen lagere ontslagvergoeding

De werkgevers willen bij ontslag hun personeel geen heel maar een half maandsalaris per dienstjaar uitkeren. Ook zien zij niets in een ontslagvergoeding naar leeftijdsrato. Minister Donner van Sociale Zaken wil dat het gemakkelijker wordt om iemand te ontslaan, en de ontslagvergoeding beperken tot maximaal een jaarloon.

Leeftijdsfactor

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland zouden in hun advies voor het ontslagrecht wat verder gaan, schrijft het Financieele Dagblad. Werkgevers zouden verder af willen van de leeftijdsfactor in het ontslagrecht. Ontslagen werknemers die ouder zijn dan 40 krijgen nu per dienstjaar 1,5 keer hun maandsalaris, wie ouder is dan 50 krijgt twee keer dat loon.

Donner wil dit handhaven, maar de werkgevers willen dat iedereen ongeacht zijn leeftijd één maandsalaris meekrijgt, schrijft de krant. Volgens de organisaties belemmert het huidige systeem het in dienst nemen van ouderen.

Middenweg

Donderdag praten de werkgevers met de werknemers over het ontslagrecht in de Stichting van de Arbeid. Zij moeten daar tot een advies aan de minister komen. 

De CNV Vakcentrale zegt in de krant dat de werkgevers hun advies extremer maken dan het voorstel van de minister omdat de werknemers dat voorstel afwijzen. "Ze hopen dat de politiek uiteindelijk de middenweg, dus Donners voorstel, kiest", zegt voorzitter René Paas.