Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1278 beoordelingen

Donner: kalmte over ontslagrecht

Minister Donner van Sociale Zaken wil de onrust binnen de coalitie over het ontslagrecht temperen. De PvdA-fractie is mordicus tegen de versoepeling van het ontslagrecht. 

Bronnen in de PvdA dreigden gisteren met een kabinetscrisis als het CDA niet bereid zou zijn de coalitiepartij tegemoet te komen.

CDA-minister Donner probeert de gemoederen nu tot bedaren te brengen. Hij wijst er nadrukkelijk op dat hij begrip heeft voor de "gevoeligheden van de PvdA". "Maar laten we nu niet allemaal weghollen. We moeten de zaak niet verder opdraaien", zegt de minister desgevraagd. 

Ook premier Balkenende laat vanuit New York weten dat hij weet dat het "een gevoelig onderwerp is". Hij wil er niet te veel ophef over maken. "Laten we het eerst maar in de ministerraad bespreken."

Gelukkig
Donner probeert een oplossing te vinden voor het politieke probleem. De PvdA-fractie heeft afgelopen dinsdag na een moeizaam beraad besloten geen steun te geven aan een referendum over het Europese verdrag. De oppositie hoonde het besluit weg, maar het CDA was er erg gelukkig mee. Er is nu geen meerderheid voor het omstreden referendum.

De PvdA verwacht nu een soepele opstelling van het CDA inzake het ontslagrecht. De coalitie heeft afgesproken om 200.000 langdurig werklozen weer aan het werk te helpen en een van de mogelijkheden is een voorstel van de werkgevers om het ontslagrecht te versoepelen. Werkgevers nemen personeel sneller aan als het ook niet te lastig is er weer af te komen. Het CDA voelt hier wel voor.

Oplossingen
De PvdA en de vakbonden zijn echter principieel tegen een verslechtering van de rechtsbescherming van werknemers. Donner moet binnen enkele weken met een voorstel komen. "We hebben natuurlijk afgesproken dat de arbeidsparticipatie moet toenemen. Binnen de coalitie ga ik nu oplossingen zoeken", aldus de minister.

Donner is overtuigd dat het goed komt. "Ik kan het kabinet overeind houden en problemen oplossen."