Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1331 beoordelingen

Vakbondsleden bereid tot actie om ontslagrecht

De overgrote meerderheid van de leden van de CNV Bedrijvenbond is bereid eventueel actie te voeren tegen de kabinetsplannen voor het ontslagrecht. Dat blijkt uit een enquête die de bond heeft gehouden. In drie weken tijd hebben bijna duizend leden de enquête op de site van de bond ingevuld.

Een meerderheid (56 procent) vindt dat het ontslagrecht helemaal niet hoeft te worden aangepast. De meesten (90 procent) zijn bereid zelf actie te voeren als al alles is geprobeerd om de plannen van tafel te krijgen.  De meesten hebben dan een voorkeur voor een nationale actie tegen het kabinet, zoals het massale protest in 2004 op het Museumplein tegen de kabinetsplannen met onder andere prepensioen, VUT en WAO. Ruim een kwart denkt ook aan politieke stakingen.  

Voorzitter Jaap Jongejan van de Bedrijvenbond noemt het aantal leden dat actie wil voeren „opvallend hoog”. De vakbond gebruikt de enquête bij het bepalen van de strategie bij het verzet tegen de plannen. Veel leden vinden dat de bond moet proberen Tweede Kamerleden te beïnvloeden of werkgevers moet overhalen afstand te nemen van de plannen. Een kwart vindt dat het CNV met een alternatief plan moet komen.