Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1291 beoordelingen

Debat ontslagrecht steeds grimmiger

Werkgeversvoorzitters Bernard Wientjes en Loek Hermans hebben gisteren woedend gereageerd op de opmerking van CNV-voorzitter René Paas dat het huidige ontslagstelsel werknemers beschermt tegen 'de hufterigheid van werkgevers'. Paas deed zijn uitlating gisteren in het televisieprogramma Buitenhof. 

De voorzitters van VNO-NCW en MKB Nederland vinden dat Paas een schandalige en vooral onzakelijke wending geeft aan de discussie over het ontslagrecht.

Het CNV heeft in een reactie gezegd dat de uitlating van de voorzitter niet per ongeluk was. VNO-NCW: "Hiermee geeft Paas aan in zijn eigen werkelijkheid te leven. Werkgevers gedragen zich niet hufterig en zullen dat bij een soepeler ontslagrecht ook niet gaan doen. Ook bij andere ontslagregels blijven er genoeg garanties dat werknemers fatsoenlijk worden behandeld", aldus een woordvoerder.

MKB Nederland: "Het is schandalig dat Paas op zo'n manier de discussie probeert te beïnvloeden. De ondernemers in Nederland gaan pas na ampele overweging over tot ontslag. Dat is voor niemand leuk, dat beseffen wij terdege. Dat dan het begrip 'hufterigheid' in de strijd wordt geworpen, is onbegrijpelijk. Wat voor frustratie zit hier achter?" vraagt MKB zich af. Van minister Piet Hein Donner (CDA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wordt eind deze week een plan verwacht over de verandering van het ontslagrecht.

CNV en FNV reageerden afgelopen weekeinde op hun beurt gepikeerd op het plan van MKB Nederland om werknemers in hun eigen tijd cursussen te laten volgen. De FNV vindt het 'lachwekkend', het CNV noemt het voorstel 'te gek om los te lopen'. De verantwoordelijkheid voor bijscholing van de werknemers ligt niet alleen bij het personeel, maar ook bij de werkgevers ligt, vindt het CNV. Het MKB-dreigement dat werknemers die de scholing in eigen tijd weigeren, kunnen worden ontslagen, is volgens de CNV een 'motie van wantrouwen'.