Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1278 beoordelingen

Kabinet stelt besluit ontslagrecht uit

Het kabinet heeft besloten om een besluit over versoepeling van ontslagrecht uit te stellen. De top van het kabinet heeft dinsdagavond met de fractievoorzitters van CDA, PvdA en ChristenUnie afgesproken dat een commissie van deskundigen zich over de kwestie gaat buigen. Deze moet voor 1 juni advies uitbrengen.

Premier Jan Peter Balkenende benadrukte dat het kabinet intussen doorgaat met maatregelen om meer mensen aan de slag te helpen. Dat is volgens het kabinet nodig om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. De coalitie is echter al weken ernstig verdeeld over de vraag in hoeverre een versoepeling van het ontslagrecht nodig is om meer mensen aan het werk te krijgen. CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) denkt dat werkgevers makkelijker mensen aannemen als zij er ook weer soepeler vanaf kunnen.

Maar de PvdA is hier fel op tegen en heeft ook met een kabinetscrisis gedreigd. Ook de ChristenUnie wees het voorstel van Donner af. Balkenende stelde dinsdag dat het ontslagrecht een „gevoelig onderwerp” is. Volgens hem „heeft de route ons verdeeld, maar hebben we elkaar uiteindelijk gevonden in de ambitie om meer mensen aan de slag te helpen”.