Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1311 beoordelingen

Tegenstand tegen flitsontslag groeit

De ruime meerderheid die zich keert tegen de kabinetsplannen voor een soepel ontslagrecht is de afgelopen maanden verder gegroeid. Zes op de tien Nederlanders zien niets in de plannen voor een 'flitsontslag'. Tegelijkertijd vrezen meer werknemers dat de plannen hen persoonlijk gaan raken.

Dat blijkt uit een vervolgpeiling van TNS NIPO in opdracht van de FNV. Begin september, vlak na het verdeelde advies van vakcentrales en werkgevers en de start van een FNV-campagne, was 55 procent van de Nederlanders tegen een makkelijk ontslag. Het aantal tegenstanders is nu gegroeid naar 59 procent. Dit stijgt naar 66 procent wanneer mensen de argumenten van zowel voor als tegenstanders krijgen voorgelegd.

Vooral het feit dat een werkgever bij ontslag niet langer toestemming hoeft te vragen aan de rechter of het CWI is voor een meerderheid aanleiding de voorstellen af te wijzen. Vier op de tien werknemers vrezen zelfs dat dit soepeler ontslag hen persoonlijk kan treffen (was 33 procent). FNV-bestuurder Wilna Wind ziet in de resultaten "wederom een enorme opsteker".

De bestuurder hoopt dat minister Donner eindelijk gaat erkennen dat zijn voorstellen nauwelijks draagvlak hebben. "Laat de minister zijn energie steken in een voorstel dat mensen aan het werk helpt en niet aan de kant zet."