Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1311 beoordelingen

Donner: verplicht lagere baan WW'ers

Na het debacle rond zijn plannen om het ontslagrecht te versoepelen, komt minister Donner (Sociale Zaken) nu samen met zijn staatssecretaris Aboutaleb met andere maatregelen die meer mensen aan het werk zouden moeten krijgen. Juist nu er een recordaantal vacatures is, wil het duo de regels rond de WW-uitkering verharden. A

ls de plannen van Sociale Zaken doorgaan, moet iedere werkloze na een jaar ook een baan beneden zijn of haar niveau aannemen. Ook wordt bekeken of WW'ers na een bepaalde periode verplicht kunnen worden een baan te accepteren. Verder komen er loonkostensubsidies en kunnen werklozen gaan werken met behoud van uitkering.

Donner probeert met zijn plan de schade te beperken die is ontstaan doordat hij had gerekend op een versoepeling van het ontslagrecht. Hij had met de werkgevers een deal gesloten; zij mochten werknemers makkelijker op straat zetten, in ruil zouden ze de komende drie jaar 200.000 langdurig werklozen aan werk helpen. De werkgevers hebben die afspraak afgeblazen omdat het ontslagrecht niet wordt versoepeld.