Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1278 beoordelingen

CNV-leden Cordis accepteren met tegenzin sociaal plan

De zware boodschap valt in grimmig afgrijzen. Omdat er geen andere uitweg lijkt, hebben de leden van CNV Metaal en elektro, werkzaam bij stentproducent Cordis in het Drentse Roden het sociaal plan geaccepteerd. Vakbondsbestuurder Piet Fortuin viel de zware plicht de medewerkers te vragen om te stemmen over het sociaal plan dat hij met de werkgever eerder in concept overeen kwam.

“Dit is echt een waardeloze situatie. Maar zo kunnen we de schade voor de mensen nog enigszins beperken. Dit sociaal plan behoort tot de allerbeste die zijn afgesloten in dit land. Maar het komt natuurlijk niet in de búúrt bij het kunnen behouden van je baan”, aldus Fortuin. De CNV-bond sprak in het sociaal plan - onder meer - af dat de oudste medewerkers van Cordis (58 jaar of ouder) kunnen blijven rekenen op 80 procent van het laatst betaalde loon. En dat medewerkers van 57 jaar oud in loondienst blijven totdat ze daadwerkelijk 58 jaar zijn geworden. Die groep mensen ontvangt na z’n 58e vervolgens 80 procent van het nettoloon als vroegpensioen.

Voor alle medewerkers, geboren na 1950, wordt een outplacementtraject van maximaal 9 maanden uitgewerkt door CWI, UWV en relevante partners. Bij gedwongen ontslag tellen de dienstjaren van een werknemer bij Cordis 1.4, 1.5 of 1.6 x als norm in de zogenoemde kantonrechtersformule. Als het loon bij een nieuwe werkgever lager ligt dan het Cordis-loon, vult Cordis dit brutoverschil maximaal een jaar lang aan.

Cordis heeft zich aan bestuurder Piet Fortuin middels het sociaal plan verplicht om 1 miljoen euro uit te trekken voor (om)scholing van medewerkers richting ander werk. Er is daarnaast nog eens 1 miljoen euro gereserveerd voor medewerkers die moeite blijken te hebben om elders een baan te vinden. Dit bedrag is vrij aan te wenden door de vakbonden. Fortuin: "Overigens betekent die sociaal plan nog steeds niet dat we formeel akkoord zijn met de voorgenomen bedrijfssluiting. Maar daarover is de ondernemingsraad nu in onderhandeling met de concernleiding."