Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1331 beoordelingen

Voor Donner is aanpassing ontslagrecht nog steeds mogelijk

Voor minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) is een versoepeling van het ontslagrecht niet van de baan nu de commissie-Bakker voor het kabinet onderzoekt hoe meer mensen aan het werk geholpen kunnen worden. „Of het ontslagrecht daadwerkelijk gewijzigd zal worden in deze kabinetsperiode valt hangende het werk van de commissie nog niet te zeggen.”

Dat schrijft de CDA-bewindsman woensdag in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya van D66. Volgens Donner is het aan de commissie, die onder leiding staat van topman Peter Bakker van postbedrijf TNT, of zij ook met voorstellen komt voor modernisering van het ontslagrecht. Het kabinet heeft de commissie geen beperkingen opgelegd. Maar volgens de PvdA is hervorming van het ontslagrecht taboe sinds besloten is de commissie in te stellen.

Onenigheid over het ontslagrecht heeft de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie vorig jaar geruime tijd verdeeld. De Tweede Kamerfractie van de PvdA dreigde zelfs met een kabinetscrisis als de plannen werden doorgezet, zoals het kabinet die vorig jaar had voorgelegd aan werkgevers en vakbonden. Donner heeft altijd betoogd dat een soepeler ontslagrecht een voorwaarde is om meer mensen aan het werk te helpen. Volgens hem zullen werkgevers sneller mensen aannemen als ze weten dat ze er makkelijker vanaf kunnen.