Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1311 beoordelingen

Regiegroep GrijsWerkt: ontslag op 65ste niet langer plicht

Het automatische ontslag als werknemers 65 jaar worden, moet worden omgezet in een recht om op die leeftijd met pensioen te gaan. Het initiatief komt dan bij de werknemer, waardoor meer ouderen blijven werken. De komende jaren moet de leeftijd waarop de AOW ingaat elk jaar met een maand worden verhoogd.

Dat blijkt uit het eindrapport van de regiegroep GrijsWerkt, onder leiding van Ed Nijpels. De Friese commissaris van de koningin deed de afgelopen drie jaar onderzoek naar de mogelijkheden om ouderen langer aan de slag te houden. ‘Nu moeten 65-plussers bij hun baas smeken om door te mogen werken’, stelt hij. ‘Er gaat een schat aan talenten verloren.’ Wil het kabinet zijn doelstelling halen om in 2016 80 procent van de beroepsbevolking aan de slag te hebben, dan moet er nog heel wat gebeuren, stelt Nijpels.

Mensen die langer doorwerken tussen 55 en 65 jaar moeten een belastingkorting krijgen, cao’s zonder een paragraaf over leeftijdsbewust personeelsbeleid moeten niet langer voor de hele sector gelden en ‘ontzie’-maatregelen zoals collectieve seniorendagen moeten wat Nijpels betreft worden afgeschaft. Ook mag de levensloopregeling, waarmee werknemers kunnen sparen voor verlof, niet meer worden gebruikt voor vroegpensioen, en moet de overheid in haar rol als werkgever het goede voorbeeld geven.