Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1331 beoordelingen

FNV wil aanscherping Code Tabaksblat

Vakbond FNV zal binnenkort om tafel gaan met voorzitter Frijns van de Corporate Governance-commissie om aan te dringen op aanscherping van de zogenoemde Code Tabaksblat. Dit stelt voorzitter Agnes Jongerius zondag in reactie op een Volkskrantartikel, waarin te lezen valt dat topbestuurders over 2007 hun salaris gemiddeld met 23 procent zagen stijgen. In 2006 bedroeg de toename van de topinkomens nog 12 procent, het jaar daarvoor 10 procent. De fors grotere stijging van de salarissen in 2007 is voor een groot deel te danken aan de uitkering van prestatieaandelen, die vorig jaar voor het eerst beschikbaar werden gesteld.

De Code Tabaksblat, onder meer in het leven geroepen om de buitensporige zelfverrijking van topbestuurders aan banden te leggen, werpt volgens de vakcentrale onvoldoende vruchten af. Van dat zelfreinigend vermogen van het bedrijfsleven is verrekte weinig terecht gekomen. Integendeel, aldus Jongerius. De corporate governance code bestaat sinds 2003 en behelst meer dan 100 regels over zaken als werkwijze, taken, hoogte en samenstelling van de beloning van bestuurders en commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. Zo mag een gouden handdruk maximaal uit één jaarsalaris bestaan. FNV levert al jaren kritiek op de Code Tabaksblat, omdat deze volgens de vakbond averechts zou werken.

Minister Bos van Financiën moet zijn voornemens om de topinkomens aan te pakken met kracht door de Tweede Kamer zien te krijgen, zo vindt Jongerius. Het kabinet maakte half maart bekend excessieve beloningen tegen te gaan met de invoering van drie fiscale maatregelen. FNV is wel tevreden met de beslissing die de aandeelhouders van Philips afgelopen donderdag namen. 57 procent van hen keurde een nieuw beloningspakket voor de bestuurders van het elektronicaconcern af. Jongerius is daarover buitengewoon verheugd. Goed voorbeeld doet goed volgen concludeert de voorzitter.