Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1311 beoordelingen

Geen beloning voor topbestuurders

Het kabinet heeft vrijdag een reeks maatregelen aangekondigd om de excessieve beloning van topbestuurders aan banden te leggen. Zo worden bedrijven die een gouden handdruk - hoger dan het jaarsalaris van vijf ton - aan slecht presterende topmannen geven stevig aangepakt in de belastingsfeer.

Tegelijkertijd wordt het bestuurders die hun bedrijf klaar maken voor overname onmogelijk gemaakt om aan die overname te verdienen. Het zijn verstandige besluiten die misschien niet ver genoeg gaan maar mogelijkheden om revolutionair in te grijpen, kennen nu eenmaal hun juridische beperking. In elk geval betekent dit pakket in mentaliteit een breuk met het verleden, toen er veel werd gepraat en weinig werd gedaan. Het kabinet blijft hoe dan ook aangewezen op het zelfreinigend vermogen van het topmanagement in het bedrijfsleven.

Er kunnen vast wel weer sluipwegen worden ontdekt om topbestuurders in te dekken tegen deze maatregelen. Die sluipwegen zullen ongetwijfeld extra kosten met zich meebrengen voor het bedrijf die dan weer worden afgewenteld op het personeel van dat bedrijf. Deze onrechtvaardigheid moet verdwijnen. Het kabinet heeft nu een gebaar gemaakt. Het is aan al die voorzitters van raden van bestuur en aan al die commissarissen om deze mentaliteitsomslag te volgen.