Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1291 beoordelingen

VVD komt met alternatief voor ontslagrecht

De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet het ontslagrecht moet vereenvoudigen voor ondernemingen met minder dan 100 werknemers. Met dit voorstel zegt de VVD een “handreiking” te willen doen aan de regeringscoalitie.

Dit zegt VVD-Tweede-Kamerlid Charlie Aptroot in een vraaggesprek met het VNO-NCW-opinieblad Forum van deze week. De VVD vindt dat ontslag mogelijk moet zijn zonder goedkeuring vooraf, met een standaardvergoeding van een half maandsalaris per gewerkt jaar (tot maximaal één jaarsalaris). Eigenlijk vindt de partij dat dit voor alle bedrijven zou moeten gelden. “Politiek ligt dat moeilijk”, zegt Aptroot, “naar mijn indruk vooral omdat men ontslagrondes vreest bij grote bedrijven. Daarom stellen wij voor het eerst in te voeren bij de kleinere ondernemingen waar de problemen ook het grootst zijn. Je hebt vier medewerkers en er functioneert er één niet. Dat is een ramp.”

Aptroot denkt dat het VVD-voorstel niet kansloos is. “Het kabinet moet wel iets doen aan het ontslagrecht en vanwege zijn focus op het midden- en kleinbedrijf is het bovendien een sympathiek plan.”