Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1278 beoordelingen

Commissie Bakker: WW-uitkering bekorten

De maximale duur van de WW-uitkering moet verder worden beperkt. Dat gaat de commissie-Bakker, in januari ingesteld voor een advies over hogere arbeidsparticipatie, half juni adviseren, schrijft het Nederlands Dagblad donderdag (22052008) op basis van gesprekken met leden van de commissie en vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties die met de commissie spraken.

De commissie zal niet inzetten op een fundamentele versoepeling van het ontslagrecht. Werknemers zouden meer moeten sparen om periodes van werkloosheid te overbruggen. Sparen moet dan wel aantrekkelijker gemaakt worden, bijvoorbeeld door de levensloopregeling op te tuigen. De commissie zal voorts adviseren om het aantrekkelijker te maken na je 65e door te werken, onder meer via belastingmaatregelen. Over het ontslagrecht zal de commissie geen omstreden adviezen uitbrengen. Aan het ontslagrecht zal niet getornd worden en de toetsing bij dreigend ontslag door het CWI of de kantonrechter blijft als het aan de commissie ligt. Werkgevers spreken vooraf al van een mislukking van de commissie.

De commissie-Bakker, onder leiding van bestuursvoorzitter van TNT Post Peter Bakker, werd in januari ingesteld omdat het kabinet het niet eens kon worden over de toekomst van het ontslagrecht. Het CDA wilde het ontslagrecht versoepelen om het voor werkgevers makkelijker te maken nieuwe werknemers aan te nemen. Coalitiepartner PvdA verzette zich hier tegen en ook de ChristenUnie tekende bezwaar aan.