Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1291 beoordelingen

Metro geeft oud-topman Joachim Körber 19 miljoen mee

Joachim Körber heeft 19,3 miljoen euro meegekregen bij zijn vertrek als topman van retailgigant Metro. Het betreft de uitbetaling van de rest van zijn contract inclusief pensioenaanspraken.

Dat bleek vorige week bij de aandeelhoudersvergadering van Metro, meldt Elsevierretail.nl. Körber heeft geen ontslagvergoeding ontvangen. De langjarige topman van het derde grootste retailconcern ter wereld moest vorig jaar het veld ruimen toen het handelshuis Haniel en grootaandeelhouder Schmidt-Ruthenbeck een meerderheidsbelang verwierven in het bedrijf achter onder meer Media Markt en Makro.

Die machtsovername kwam de organisatie op zware kritiek te staan tijdens de aandeelhoudersvergadering. Het zint de kleinere aandeelhouders helemaal niets dat Haniel-topman Eckhard Cordes nu ook de hoogste baas is van Metro en dat eigenaar Franz Haniel de voorzitter is van de raad van commissarissen. ‘Hoe doet u dat meneer Haniel? Heeft u het ene moment de Haniel-pet op en het andere moment die van Metro?’, vroeg Hella Benner-Heinacher van de Duitse organisatie van aandeelhouders zich publiekelijk af.

Haniel maakte echter vooraf in zijn toespraak al duidelijk dat ‘we uitgebreid onderzoek hebben gedaan en hebben uitgevonden dat er geen sprake is van belangenverstrengeling’. Andere aandeelhouders vroegen zich af of Cordes genoegen neemt met een parttime salaris, nu hij schijnbaar twee functies als topman kan combineren. Cordes zelf meldde daarop ‘van maandag tot en met vrijdag’ voor Metro aan het werk te zijn.