Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1291 beoordelingen

Commissie-Bakker: Werknemer doorbetalen na ontslag

Werkgevers moeten een werknemer die ze kwijt willen, helpen bij het vinden van een andere baan.Die maatregel staat volgens ingewijden in het rapport dat de commissie-Bakker vandaag presenteert. De commissie moet het kabinet adviseren over hoe honderdduizenden mensen extra aan de slag kunnen worden geholpen. Tijdens de bemiddeling moeten de werkgevers hun personeelslid nog een halfjaar in dienst houden.

WW

De WW gaat op de schop volgens het rapport. De commissie-Bakker wil de werkloosheidsuitkering drastisch beperken tot maximaal een jaar. Nu is dat nog maximaal 38 maanden. Werknemers zijn verplicht mee te werken aan scholing. Ze moeten zelf bijdragen aan een potje waaruit die scholing wordt bekostigd.

Vacatures uitwisselen

Volgens betrokkenen verwacht de commissie dat bedrijven beter hun best doen een overtollig geworden werknemer elders aan de slag te helpen als ze hem nog een halfjaar moeten doorbetalen. Bedrijven zouden dan bijvoorbeeld veel vaker onderling vacatures gaan uitwisselen. Ook ontslagen werknemers hebben in de plannen van de commissie belang bij snel zoeken naar een andere baan, omdat ze minder lang WW krijgen.

AOW

Eerder lekte al uit dat de commissie-Bakker de AOW-leeftijd vanaf 2016 elk jaar met aan maand wil verhogen, totdat die in 2040 op 67 jaar uitkomt. Hierdoor neemt het aantal mensen dat werkt toe en gaan tegelijk de kosten van de AOW omlaag.

Belastingvoordeel

Deze voorstellen zijn vooral bedoeld voor de wat langere termijn. Maar de commissie komt ook met aanbevelingen die in deze kabinetsperiode genomen kunnen worden. Zo zou langer doorwerken via fiscale prikkels beloond moeten worden. Ook moeten regelingen die bedrijven ontmoedigen om ouderen in dienst te nemen, zoals seniorendagen, verdwijnen.

Ontslagrecht

Het kabinet stelde de commissie, onder leiding van TNT-topman Peter Bakker, afgelopen najaar in om de politieke impasse over de versoepeling van het ontslagrecht te doorbreken. Volgens CDA-minister Donner van Sociale Zaken zouden bedrijven sneller mensen aannemen als ze er, indien nodig, ook weer makkelijk van af kunnen. Maar zijn plan stuitte op een veto van de PvdA.