Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1291 beoordelingen

Commissie Bakker wil leeftijd AOW naar 67 jaar

Dat bepleit de commissie-Bakker die in opdracht van het kabinet een advies voorbereidt over ontslagrecht en arbeidsmarkt. Dat zou moeten gebeuren door de ingangsdatum van het staatspensioen met één maand per jaar naar achteren te schuiven. Dan kan vanaf 2016 de verhoging in 24 jaar vrijwel geruisloos worden doorgevoerd.

Wie langer doorwerkt, wordt beloond met een hogere AOW-uitkering. Dat bevestigen bronnen rond de commissie. Uiterlijk 16 juni moet het advies er liggen. De commissie is eind vorig jaar ingesteld, omdat in het kabinet een patstelling was ontstaan over aanpassing van de ontslagregels. Het plan voor verhoging van de AOW-leeftijd is één van de eerste punten waar de commissie het over eens is.

Commissieleden steggelen al ruim een half jaar over alle andere zaken, zoals ontslagregels, bevordering van langer werken door deeltijdwerkers en fiscale hulp voor bedrijven die werknemers met een vlekje in dienst willen nemen. Hier zou de lagere productiviteit gecompenseerd moeten worden door loonkostensubsidie.