Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1291 beoordelingen

VVD verwijst ontslagakkoord naar de prullenbak

De VVD, bij monde van woordvoerder Atzo Nicolaï, wil niets weten van de uitgelekte plannen van het kabinet, werkgevers en werknemers om het ontslagrecht aan te pakken. Nicolaï: Deze plannen zijn een non-akkoord; een regelrecht fiasco. De VVD is een groot voorstander van de versoepeling van het ontslagrecht, maar de uitgelekte plannen zetten geen zoden aan de dijk. De plannen hebben namelijk niet te maken met de kern van het probleem: het versoepelen van het ontslagrecht ten gunste van het talent dat nu aan de kant staat.

Volgens verscheidene media hebben Donner en de vakbonden in het diepste geheim een akkoord bereikt dat - vooralsnog - niet bekend is gemaakt aan de Tweede Kamer. De kern van het akkoord luidt dat wie boven de 75.000 euro per jaar verdient, maar één jaarsalaris meekrijgt in geval van ontslag. Nicolaï: De VVD is hier voorstander van. Het is echter te gek voor woorden dat deze categorie als enige wordt aangepakt. Dit zou voor iedereen moeten gelden. Ook mensen die minder verdienen.

Nicolaï ziet in de plannen niets terug omtrent oudere werknemers. Omdat voor ouderen nog hogere vergoedingen gelden, worden ze minder snel aangenomen. Donner heeft dat erkend, maar doet er niets aan. De VVD wil juist dat ook dit talent, dat nu aan de kant staat, een goede weg richting de arbeidsmarkt vindt en dat kan alleen als de regels omtrent het rigide ontslagstelsel worden versoepeld. Donners deal met de bonden gooit meer deuren op slot dan dat er worden geopend.