Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1331 beoordelingen

Kantonrechtersformule toch duur voor het MKB Nederland

Daarvoor waarschuwt arbeidsrechtadvocaat Gerk Oberman. Hij verwacht dat veel meer procedures gevoerd worden als de ontslagvergoeding daalt. „Als een werknemer moet kiezen tussen een lagere vergoeding, of – als hij zijn poot stijf houdt – in dienst blijven, dan gaat hij voor het laatste. Omdat veel werkgevers hun dossiers verre van op orde hebben, zullen werknemers sneller geneigd zijn een procedure te voeren”, voorspelt Oberman.

Waar de kantonrechters voor het bepalen van de ontslagvergoeding nu alleen kijken naar het aantal dienstjaren, het loon en de verwijtbaarheid van de werkgever, wordt vanaf volgend jaar ook de arbeidspositie van de werknemer, het scholingstraject dat de werkgever heeft aangeboden en de financiële situatie van de werkgever meegewogen.

„Het kantonrechterstraject is daarmee erg ingewikkeld geworden. Er kan wel maatwerk worden geleverd, maar dat betekent dat nagenoeg elk geval apart beoordeeld moet worden omdat er geen rode draad meer kan worden getrokken”, voorziet de arbeidsrechtspecialist. De ontslagvergoeding kan lager uitpakken, maar de juridische kosten zullen omhoog schieten. Daarnaast stijgen ook op andere vlakken de kosten, meent Oberman.

„Werkgevers worden bijvoorbeeld verplicht veel meer werk te maken van de loopbaanontwikkeling van hun werknemers. Een bedrijf dat gespecialiseerde werknemers heeft, moet ze eigenlijk bij voorbaat al verbredingscursussen aanbieden om te voorkomen dat een toekomstige ontslagvergoeding veel te hoog uitvalt.”