Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1278 beoordelingen

Sociaal plan DAF kent aanvulling tot oude kantonrechtersformule

De vakbonden en vrachtwagenbouwer DAF in Eindhoven hebben vrijdag een principeakkoord bereikt over een sociaal plan. Bij de fabriek dreigen deze zomer 1.000 banen te verdwijnen als de vraag naar vrachtwagens niet toeneemt. Door de kredietcrisis en economische recessie kelderde de productie bij DAF van 245 naar 100 vrachtwagens per dag. Voor de berekening van de ontslagvergoeding gaat het sociaal plan uit van de nieuwe kantonrechterformule. DAF vult dat aan tot het niveau van de oude formule.

De uiteindelijke ontslagpremie kan volledig worden uitgekeerd, dienen als aanvulling op de WW-uitkering of worden gebruikt voor de begeleiding naar een andere baan. De leden van de vakbonden FNV, CNV en De Unie moeten het principeakkoord nog wel goedkeuren. DAF verwacht het sociaal plan voor de eerste keer toe te passen bij het in december aangekondigde ontslag van 170 vaste medewerkers. Die werken op indirecte functies zoals de administratie.

De ondernemingsraad van het bedrijf moet zich nog over deze ontslagen uitspreken. Om ontslagen DAF-medewerkers aan een andere baan te helpen heeft DAF ook een mobiliteitscentrum opgezet. Volgens de vrachtwagenbouwer zijn daar al tientallen vacatures binnengekomen van bedrijven in de regio die de DAF-medewerkers willen overnemen.