Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1331 beoordelingen

Gouden handdruk spoorloos in gemeentelijke stukken Beverwijk

Burgemeester Han van Leeuwen van Beverwijk meent dat de administratie van de post - kosten voormalig personeel - bij de gemeente niet transparant is geweest. Zo is de gouden handdruk van een half miljoen euro voor een ex-ambtenaar nergens in gemeentelijke stukken terug te vinden. VVD, PvdA en CDA willen een interpellatiedebat.

Maar de gouden handdruk, die de hoogste was van alle ambtelijke ontslagregelingen in Nederland in 2007, is echt niet met opzet verstopt, meldt Van Leeuwen. Wel vindt hij dat de accountant grove fouten heeft gemaakt bij zijn controle van de gemeentelijke stukken. Omdat die de ontslagvergoeding heeft gemist, ontstaat de indruk dat de gemeente de handdruk heeft willen verbergen voor de gemeenteraad. Van Leeuwen benadrukt dat de gouden handdruk rechtmatig is geweest en een uitzondering was. Financieel gezien was de handdruk de voordeligste regeling voor zowel de ambtenaar als de gemeente, meldt hij.

In de toekomst verwacht hij dat Beverwijk jaarlijks enkele tonnen kwijt is aan financiële verplichtingen voor voormalig personeel. Dat vindt de burgemeester normaal met 320 mensen op de loonlijst.