Beoordeling ster 1Beoordeling ster 2Beoordeling ster 3Beoordeling ster 4Beoordeling halve ster (9.4/10)
1311 beoordelingen

Ontslagvergoeding interview in Intermediair maart 2013

Interview Marius Winter van Gouden Handdruk Specialist in Intermediair over het onderhandelen over de ontslagvergoeding

Bij dreigend ontslag kun je in een onderhandelingssituatie terecht komen. Voor een goede onderhandelingspositie voor een ontslagvergoeding ben je afhankelijk van de route die je baas kiest om het ontslag te regelen. Het meest gunstig is het als je baas in gezamenlijk overleg een regeling wil treffen. ‘In ongeveer 30 tot 40 procent van de ontslagzaken lossen de werkgever en werknemer het samen op,’ weet Marius Winter, directeur van Gouden Handdruk Specialist. Voor beide partijen is dat de beste optie, want: geen pijnlijke procedures, in een korter tijdsbestek de zaak afhandelen, en een prettiger afscheid.

Tegengas geven en niet te snel akkoord gaan

Wat doe je als je baas naar je toekomt en zegt dat er in het bedrijf geen plek meer is voor jou? Marius Winter adviseert: ‘Daarom kan je het best als eerste reactie geven dat je het liefst bij het bedrijf blijft werken, desnoods in een andere functie.’ Verder moet je niet te snel bedrijfseigendommen, zoals een laptop en toegangspasje, inleveren. En als je baas vraagt om met een eerste voorstel te komen: doe dat nooit! Het initiatief moet bij je werkgever liggen. Die wil misschien al tijdens het eerste gesprek afspraken maken, maar kijk uit voor een handjeklap-akkoord. Vraag hem om alles op papier te zetten, en neem genoeg bedenktijd.

Behalve de ontslagvergoeding zijn er meer onderhandelingspunten

Als ontslag toch onontkoombaar is en er afspraken zijn  gemaakt over de ontslagvergoeding, kun je onderhandelen over kleinere punten. Winter: ‘Vraag om een paar maanden extra doorbetaald krijgen voor het zoeken naar een baan. En probeer je leaseauto langer te houden zodat je daarmee naar sollicitatiegesprekken kan.’ Als laatste kan je inzetten op een budget voor een outplacementtraject (zo’n € 5000,-), en een vergoeding voor de kosten voor juridische en financiële hulp (beide ongeveer € 750,-).

Tot slot: laat in ieder geval de vaststellingsovereenkomst controleren door een juridisch specialist. Heb je er toch geen goed gevoel over? Teken de overeenkomst dan niet en stap alsnog naar de kantonrechter.

Kantonrechtersformule berekent ontslagvergoeding

Deze kantonrechtersformule houdt in: A x B x C. Het aantal gewogen dienstjaren (A) vermenigvuldigen met het bruto maandsalaris (B), en dat vermenigvuldigen met de correctiefactor (C). Voor het aantal gewogen dienstjaren geldt: tot 35 jaar tellen de dienstjaren een half keer mee, tussen 35 en 45 jaar één keer, van 45 tot 55 anderhalf keer, en vanaf 55 jaar twee keer. De correctiefactor is gewoonlijk 1, maar kan variëren van 0 tot 2, afhankelijk van de omstandigheden (heeft baas of werknemer meer schuld aan ontslag?) of onderhandelingen.

Persoon 1:
34 jaar, 10 jaar bij het bedrijf gewerkt, bruto maandsalaris van € 3.500 -> ontvangt € 17.500 ontslagvergoeding.

Persoon 2:
44 jaar, 10 jaar bij het bedrijf gewerkt, bruto maandsalaris van  € 3.500,- -> ontvangt € 35.000 ontslagvergoeding

Persoon 3:
55 jaar, 20 jaar bij het bedrijf gewerkt, bruto maandsalaris van € 6.000 euro -> ontvangt € 150.000 ontslagvergoeding.

Berekenen ontslagvergoeding volgens kantonrechtersformule